09 juli 16 10 juli 16

Europees Juniorenkampioenschap roeien in Trakai (Litouwen): puike prestaties van KRB-ers en Belgisch team.

Competitie

In het weekend van 9 en 10 juli vond in het prachtige Trakai (Litouwen) op een zeer mooie roeibaan het Europees Kampioenschap voor junioren plaats. In totaal namen 32 Europese landen aan de wedstrijden deel. Alleen Groot-Brittannië ontbrak op het appel.

België nam deel met een vrij grote delegatie en 4 boten: 4x JM, 4- JW, 1x JM en 1x JW.

In de 4x JM maakten twee KRB-ers deel uit dan de geselecteerden: Sander De Witte en Bert Verkest. Dit team , dat verder bestond uit Marlon Colpaert en Liam Beerlandt van KRSNO (Oostende), werd de voorbije maanden in opdracht van de bondscoach Dominique Basset intens gecoacht door Jeroen Neus, eveneens van KRSNO.

Aan de wedstrijd van de 4 koppel namen 18 landen deel en het was dan ook een van de sterkst bezette wedstrijden. Dit betekende dat op twee dagen reeksen, herkansingen, halve finales en finales geroeid moesten worden. Om herkansingen te vermijden was een eerste of tweede plaats nodig in de reeksen. Geen probleem voor het Belgisch team, want zij versloegen Bulgarije in de sprint en werden eerste. In de halve finale gingen de eerste drie door naar finale A. Met een derde plaats – opnieuw na een prachtige eindsprint – werd ook deze klus geklaard. Met kleppers als Tsjechië, Duitsland, Italië, Hongarije en Bulgarije als tegenstanders was de A-finale hun moeilijkste wedstrijd. Aan de 500, 1000 en 1500 meter roeiden ze respectievelijk in de 5de, 5de en 6de plaats, maar met hun ondertussen befaamde eindsprint werden ze uiteindelijk 4de, na Tsjechië, Duitsland en Italië. Een uitstekende prestatie. Proficiat Sander, Bert, Marlon en Liam. Tristan Vandenbussche was reserveroeier voor deze boot.

Voor het hele Belgische team, inclusief omkadering, was het een succesvol weekend. Ook de 4- JW (Axelle Boels, Valerie Foqué, Claire Henin, Ilse Vandenhouweele), 1x JM (Brent De Bleser) en 1x JW (Rachel Willaumez) haalden vlot – dus zonder herkansingen – de A-finales en eindigde allemaal op de 4de plaats. Spijtig dat een medaille net ontbrak, maar toch een serieuze opsteker voor het Belgische roeien. Proficiat aan alle roeiers en roeisters en coaches! En nu op naar het Wereldkampioenschap in Rotterdam?

Gedetailleerde resultaten kan je vinden via deze linkFoto’s van de wedstrijden in Trakai kunnen gedownload worden op Flickr.