21 augustus 16 28 augustus 16

Na top 4 in Europees Kampioenschap, nu top 8 in het Wereldkampioenschap: Bert Verkest en Sander De Witte

Competitie

Samen met het WK onder 23 en het WK senioren (niet-olympische boten) werd het WK Junioren georganiseerd van 21 tot 28 augustus in Rotterdam. Net zoals tijdens het EK roeiden Bert Verkest en Sander De Witte in de 4 X samen met Marlon Colpaert en Liam Beerlandt van K.R.S.N.O. en werden ze gecoacht door Jeroen Neus van Oostende. Met 25 ingeschreven landen was de wedstrijd JM 4X een van de sterkst bezette wedstrijden. Daarenboven waren er heel wat meer toplanden vertegenwoordigd dan in Trakai (Litouwen) begin juli. Door het grote aantal inschrijvingen was de wedstrijd ingedeeld in schiftingen, herkansingen, kwartfinales, halve finales en finales.

De 5 schiftingen werden geroeid op 24 augustus. De eerste vier gingen door naar de kwartfinales, de vijfde naar de herkansingen. De Belgische boot werd in de eerste heat 2de (6.06.56) na Tsjechië en vóór Rusland, Ukraine en Canada. Geen herkansingen dus en één dag extra rust.

Op 26 augustus werden de kwartfinales geroeid. In de derde kwartfinale plaatste de Belgische boot zich als derde voor de halve finales in een tijd van 6.12.10, na Nieuw-Zeeland en Hongarije en vóór Oostenrijk, Nederland en Estland. In de kwartfinales roeiden ze nog de 5de-beste tijd.

Waar de wind de eerste dagen schuin in de rug waaide, draaide hij tegen de halve finales (27/8) naar schuin tegen, komend van de rechterzijde, kant tribunes, loodsen en tenten. De banen 4, 5 en 6 dichtst bij de tribunes kregen daardoor in de laatste 500 meter windvoordeel. Het organiserend comité oordeelde dat de banen verlegd moesten worden en de in de kwartfinales best geplaatst ploegen kregen hierdoor baanvoordeel. Die dag plaatsten alle boten in die drie meer beschutte banen zich voor de A-finales, de andere drie telkens voor de B-finale.

De JM 4X met Bert en Sander werd in de halve finale in baan 2 vierde in 6.57.46 na USA, Tsjechië, en Frankrijk en vóór Hongarije en Griekenland, waardoor ze naar de B-finale werden verwezen.

De B-finale roeiden ze op zondag 28 augustus in aanwezigheid van een groot aantal supporters van KRB en KRSNO. Daarin eindigden ze als 2de in 6.03.67, na de verrassende Grieken en vóór Rusland, Hongarije, Groot-Brittannië en Australië. In de totaalstand werden ze 8ste op 25. Al bij al een prachtprestatie voor onze roeiers. Proficiat aan Bert en Sander en uiteraard ook aan de teamgenoten Marlon en Liam en coach Jeroen!

Wereldkampioen in de JM 4X werd Tsjechië, hetzelfde team dat in juli ook al de titel van Europees kampioen wist binnen te halen.

Volledige uitslagen van het hele wedstrijdverloop kan je terugvinden via deze linkEen fotoreportage is terug te vinden op flickr, waar foto’s in hoge resolutie kunnen gedownload worden.

Tijdens hetzelfde WK voor senioren onder 23 werd stadsgenoot Niels Van Zandweghe van BTR in de categorie lichtgewichten skiff wereldkampioen. Van harte proficiat Niels!