KRB goes international!

Competitie

De voorbije weken was er eindelijk nog eens wat te beleven op (internationaal) roeivlak. Opgelet: long read!

Final Olympic Qualification Regatta

In het weekend van 15 tot 17 mei was er in Luzern (SUI) de Final Olympic Qualification Regatta, de allerlaatste kans voor atleten om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokyo (JAP) deze zomer. Containercup winnaar Ward Lemmelijn probeerde er een plaats te veroveren bij de 1xM, maar belangrijker: ook onze Pierre de Loof deed samen met dubbelpartner Ruben Claeys (KRSG) een gooi naar één van de laatste 2 tickets richting Tokyo in de 2xM.

Het werd een zeer zware opdracht voor de zware mannen, want er kwamen maar liefst 18 ploegen aan de start. Het weekend begon vrij goed voor de Loof-Claeys, met een tweede plaats in de heats die recht gaf op een rechtstreekse plaats in de halve finale A/B. Jammer genoeg konden Pierre en Ruben de lijn niet doortrekken: in hun halve finale, behaalden ze een 4e plaats. Onmiddellijk boeken dicht, want enkel de eerste drie kregen recht op een startplaats in de finale... Jammergenoeg geen Belgische zware dubbel op de OS deze zomer dus...
Ook geen 1xM, trouwens, want Lemmelijn ging er, na een sterke 3e plaats in de heats, uit in de herkansingen.

World Rowing Cup II

Ook dit weekend werd er in Luzern geroeid, en ook hier waren er Belgische deelnames. In de 1xM van deze 2e wereldbeker kwam Tristan Vandenbussche (BTR) aan de start. Hij behaalde een heel mooi resultaat, want de 5e plaats in de B-fnale leverde hem een 11e plaats totaal op.
Belangrijker voor KRB was de andere categorie met Belgische deelnames: de 2xLM
De ondertussen gevestigde waarden Niels Vanzandweghe (BTR) en Tim Brys (KRCG) werden er uitgedaagd door 15 andere ploegen, waaronder... een 2e Belgische ploeg! De youngsters Marlon Colpaert (KRNSO) en onze eigen Tibo Vyvey kwamen hen het vuur aan de schenen leggen... En hoe!

Reeds in de heats kruisten hun wegen: enkel de eerste 2 ploegen kregen rechtstreeks toegang tot de halve finale A/B. Plaats 1&2 gingen naar GER en BEL1. Tibo en Marlon werden met hun derde plaats dus verwezen naar de herkansingen, waar ze bij de eerste drie moesten eindigen. Dit bleek niet echt een probleem, en met een 3e plaats mochten ook zij naar de halve finale A/B.
Opnieuw was de opdracht: bij de eerste 3 eindigen, geen gemakkelijke opdracht met ervaren jongens als GER (Rommelman/Osborne), ITA (Ruta/Oppo), maar na een eerste 500m op de 4e plaats, namen Tibo en Marlon de 3e plaats, om die niet meer af te geven. Nu al een topprestatie!
Klaar voor een afspraak met de geschiedenis, want voor het eerst kwamen 2 Belgische ploegen samen aan de start van de A Finale van de 2xLM op een Wereldbeker. BEL1 en BEL2 startten zij aan zij, resp in baan 5 en 6. En dat was ook de volgorde waarin ze over de finish kwamen: plaats 5 voor Niels & Timplaats 6 voor Tibo & Marlon, een topresultaat waar ze vooraf waarschijnlijk voor hadden getekend!

Trials Juniors

Niet alleen de seniors kwamen de voorbije weken in actie: ook de juniors mochten nog eens een wedstrijd roeien. Tijdens de trials in Hazewinkel, werd gestreden voor plaatsen in het nationale team voor deze zomer.
Voor KRB namen volgende jongens deel: Lucas Karambizi, Arnout Pottie, Rowan Leys, August Vermeire, Brecht Verkest en Lucas Wielfaert.

Na het roeien van een timetrial en heats (met een snelste tijd over all van Lucas Karambizi), werden halve finales A/B geroeid door de snelste 12 jongens, de rest werd verwezen naar de semi C/D.
In de eerste semi A/B behaalden Lucas Karambizi en Arnout Pottie respectievelijk een 2e en 6e plaats. In de tweede semi A/B werd Rowan 4eAugust (3e) en Brecht(4e) roeiden de semi C/D.
Uiteindelijk behaalde Lucas Karambizi een mooie 2e plaats in de A-finaleArnoutwon de B-finale (7e totaal). Ook Rowan (9e), August (18e) en Brecht (22e) behaalden een mooi resultaat. Proficiat aan alle deelnemers!
De plaatsen voor het nationale team worden later op basis van deze resultaten vastgelegd.
(tekst: SLT, foto's: Vlaamse Roeiliga)