09 oktober 22

World Rowing Masters Regatta 2022 - Libourne (FR)

Competitie

Jean Paul Verbrugghe roeide voor de KRB tijdens de World Rowing Masters Regatta 2022. Deze wedstrijd voor masters werd dit jaar door Frankrijk georganiseerd in Libourne.

Er waren was 4362 deelnemers ingeschreven uit 713 verschillende roeiverenigingen uit ruim 40 landen, afkomstig uit alle werelddelen. De wedstrijden werden geroeid op het prachtige meer ‘Lac Des Dagueys’/Centre Nautique International – ten noorden van de stad Libourne in de nabijheid van Bordeaux in de regio Gironde/Frankrijk.

Onze beleving ....

Zondagochtend 04-09-22:
vertrokken richting de ‘Loire’ gevolgd door een overnachting.

Maandagavond 05-09-22:
toegekomen in Guitres nabijheid Libourne waar wij een week hebben gelogeerd.

Dinsdag 06-09-22:
richting ‘Lac Des Dagueys’, de roeilocatie verkennend afgestapt, accreditatie, boot geriggerd en 8km ontspannend geroeid. 
Tijdens de terugtrip naar onze verblijfplaats hebben we helaas een sterke stress opwekkende toestand meegemaakt ..... dit heeft ongetwijfeld ook deels het verloop van de te roeien wedstrijd daags nadien beïnvloed.

Woensdag 07-09-22:
Vandaag werd geroeid bij 'de jongere gasten’ (60+) ...  in ‘Heat’ 15 van 18 – Lane 2. 
Dat de concentratie onvoldoende  was en het ‘het hoofd’ er al helemaal niet bij was werd al meteen duidelijk zichtbaar en voelbaar tijdens 4km opwarming op ergo. Roeiend in heats met 8 deelnemers bij een temperatuur 28-30 graden en zijwind 3 ben ik op geen enkel moment  in het verhaal voorgekomen, lag onmiddellijk achterop tussen 2 betere roeiers en heb mijn ritmeprognose niet kunnen uitvoeren, uiteindelijk 4de geworden in mijn reeks en pas 94ste op 124 van de oorspronkelijk 139 inschrijvingen, blijkbaar veel uitval/forfaits door vooral aanhoudende ‘hitte/hitteslag’.

Feedback: Dat de omstandigheden van de avond voordien een impact op mijn gemoed hebben gehad is wellicht wel zo geweest maar ..... beslist minder goed dan gehoopt en geen excuses hiervoor zoekend, vele andere deelnemers waren ook gewoon beter!

Voor de archieven... geroeid met het mij toegewezen boegnr. door de organisatie ... V2 ..... àç!é(??!

Donderdag 08-09-22:
De wagen geparkeerd langs roeibaan en fietsend/wandelend Libourne bezocht (window shopping) ....

 

Vrijdagvoormiddag 09-09-22:
8km op ergo geroeid, trainen op water niet meer mogelijk door wedstrijden, in de namiddag opnieuw richting Libourne gefietst en wandelend/kuierend de esplanade afgestapt. 

Zaterdag  10-09-22:
geroeid bij 'de oude venten’ (65+) ... in ‘Heat’ 3 van 12 – Lane 7 – Boegnr. T7

Tijdens 4km opwarming op ergo (veel aandacht en goed gevoel, m.a.w. in het hoofd dit keer okay). 

Roeiend in mijn toch wel zwaardere skiff van 20j oud / 15,2kg tussen al dat actueel topmateriaal (ongeveer allemaal 14kg) in heats met 8 deelnemers, temperatuur 32-35 graden en gelukkig een verfrissend deugddoend tegenwindje 2, was ik van start af aan goed mee, heb gedurende de wedstrijd het vooropgestelde strak ritme van 30->31 S/min kunnen aanhouden , 2de geworden in mijn reeks, op 2 sec van een betere roeier uit UK (Arlington) die zich op de tweede 500m duidelijk beter had voorbereid, de laatste 100m kon ik hem echt niet meer volgen ...

Ben uiteindelijk 29ste geworden op 83 van de oorspronkelijk 94 inschrijvingen, blijkbaar ook die dag ook veel uitval/forfaits ten gevolge aanhoudende ‘hitte/hitteslag’.

Feedback

De beste roeier in mijn leeftijds-categorie had 16 sec minder nodig om 1000m te roeien. Alle overige roeiers die mij voor waren eindigden daar ergens tussenin.

Enkele vaststellingen ....

In deze wereldontmoetings-regatta waarbij alle wedstrijden geroeid worden zonder gewichtsklasse (open klasse) behoorde ik als tenger persoontje met mijn 70kg andermaal tot de max. 15-20% ‘witte raven’ binnen dit veld roeiers.

Vooral in de skiff-nummers was het nog meer opvallend t.o.v. mijn vorige deelname te Kopenhagen in 2016 dat de meeste roeiers over zeer actueel ‘superlicht’ topmaterieel beschikken.

Zondagochtend 11-09-22:
na ontbijt huiswaarts vertrokken richting de ‘Loire’, gevolgt door een overnachting.

Maandagavond 12-09-22:

ankomst in Brugge, ...... toch nog even pitstop gehouden voor een ‘heerlijk bakje Belgische frietjes’ (tot onze verwondering was ‘De bosrand’ open op maandagavond).

Speciale dank aan .... 

- Marie-Anne Vandermoere die mij spontaan haar gesofisticeerde slagenteller t.b.s. heeft gesteld tijdens de maand voorafgaand aan mijn deelname in Libourne.
- Piet Graus die mij spontaan een actuele skiff t.b.s. heeft gesteld om er tijdelijk in te roeien (wat een bootje om in te roeien .... gewoon top) toen wij door omstandigheden helemaal buiten onze wil om mijn skiff in Limburg noodgedwongen hebben moeten achterlaten na mijn deelname aan de lange afstand-handicap-westrijd in Visé-juni 2022.
- De vele roeiers (ongeacht hun geslacht of leeftijd) van de KRB die mij bewust of onbewust roeiend hebben getriggerd tijdens de voorbije maanden.

Horen, zien en ….., een dagje ouder worden, ’t is toch wat

Volgend op mijn tweede wedstrijd toch nog lang ‘zwaar vermoeid’ geweest, boot ontriggeren en laden ging niet zo vlot meer ....... maar toch met een dik tevreden gevoel huiswaarts gekeerd.

WRMR 2022 – Libourne => After Movie

Enkele met een drone gemaakte sfeerbeelden ... https://www.youtube.com/watch?v=dFcacdO9Amk

't Was op alle vlakken andermaal een fantastische en onvergetelijke roeitrip …. JP